1-آگاهی از جنس و نوع ظرف
همانطور که بارها توضیح داده شده است ، فرآیند سیل القایی عمدتا برای سیل شدن ضرفهایی استفاده میشود که داری درب هستد و درب آنها به صورت پیچی یا فشاری بسته میشود( عکس از ظروف درب دار) . این ظرفها میتوانند پلاستیکی ، شیشه ای یا کاغذی باشند . ظروف پلاستیکی انواع مختلفی دارند که تشخیص آنها برای تولید کنندگانی که از این ظروف استفاده میکنند ضروری است . از آنجا که ظروف شیشه ای و کاغذی به راحتی قابل تشخیص هستند، ابتدا به دو نمونه از پرمصرفترین ضرفهای پلاستیکی میپردازیم.
معرفی ظروف پت
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید ظروف پلاستیگی تنوع بسیاری دارند و هر کدام از آنها با توجه به قابلیت هایی که دارند برای بسته بندی محصولات مختلف به کار میروند.(در تصویر انواع ظروف پلاستیکی نشان داده شود) یکی از پرکاربردترین ظروف پلاستیکی ، ظرفهایی هستند که پت نامیده میشوند و اکثرا از آنها برای بسته بندی کردن محصولات خوراکی ، دارویی و بهداشتی استفاده میشود.
از مشخصه های اصلی این نوع ظروف و بطری ها ، شفافیت ، براق و کریستالی بودن آنهاست ظروف پت هم میتوانند بی رنگ باشند و رنگی . پتهای رنگی غالبا نیمه شفاف هستند و بیشتر برای محصولاتی استفاده میشود که نسبت به نور حساس هستند ولی با این حال تا حدودی ویژگی براقیت را دارند . یکی دیگر از مشخصه های تشخیص ظروف پت این است که هر محصولی درون آنها ریخته شود به راحتی قابل رویت است . علاوه بر تمام مشخصه ها علامت PET در انتهای ظرف از دیگر نشانه های ظروف پت میباشد
معرفی ظروف پلی اتیلن
اصلی ترین مشخصه ی این ظرفها مات و کدر بودن آنهاست.بر خلاف ظروف پت در این مدل ظرفها محتوی داخل ظرف قابل رویت نیست و نور از آن عبور نمیکند. همچنین انعطاف پذیری و مقاومت بالای آنها در برابر افزایش و کاهش دما از دیگر ویژگی های تشخیص این مدل ظروف میباشد. ظروف پلی اتیلن به دلیل شکل پذیری زیاد، در طرح ها و ابعاد متنوع تولید میشوند و همین امر باعث شده تا این ظرف به یه یکی از ظروف محبوب و قابل استفاده در تمامی صنایع تبدیل شود. همچنین این ویژگی این امکان را میدهد تا تولید کنندگان طرح اختصاصی و دلخواه خود را برای این ظرف داشته باشند. انواع جار، گالن،دبه و بسیاری از ظروف دیگر از جمله نمونه هایی هستند که از جنس پلی اتیلن تولید میشوند . علاوه بر مشخصه های ذکر شده ، ظروف پلی اتیلن با علامت های pe.hdpe.ldpe.lldpe نامگذاری میشوند
2-انتخاب واشر سیل
نکات لازم جهت انتخاب واشر سیل
انتخاب واشر سیل مناسب با ظرف نیازمند رعایت چند نکته است:
الف-تشخیص جنس ظرف : دانستن جنس ظرف اولین نکته جهت انتخاب واشر سیل مناسب است. مثلا اگر ظرف پلاستیکی باشد باید مشخص شود که پلاستک آن از چه نوعی است (پت، پلی اتیلن، پ پ ظروف شیشه ای و کاغذی )به راحتی قابل تشخیص است .
ب-درب دار بودن یا بدون درب بودن ظرف : اگر ظرف مربوطه دارای درب باشد ، واشر سیل القایی درون درب قرار میگیرد و اگر ظرف بدون درب باشد برای سیل شدن آن باید از درپوش یا قالب مناسب با اندازه دهانه استفاده شود. به همین دلیل ابتدا باید درپوش مناسب برای ظروف درب دار تهیه شده تا متناسب با آن واشر سیل مناسب تهیه گردد .لیوانهای کاغذی و پلاستیکی مورد استفاده در کافه ها از جمله این نمونه ها هستند .
ج- اندازه قطر کف درب: قطر کف درب باید از داخل به درستی و دقیق اندازه گیری شود.بهترین روش اندازه گیری استفاده از کولیس میباشد. در غیر این صورت میبایست نمونه ظرف برای تامین کننده واشر سیل ارسال شود
د-نوع محصول : نوع محصول از نظر غلظت و واکنشهایی که میتواند داشته باشد بسیار حائز اهمیت است . مثلا اگر محصولی دارای خاصیت اسیدی و قدرت خورندگی داشته باشد باید از واشرسیلهایی استفاده شود که ضخامت لایه های آن به نحوی باشد که توانایی مقابله در برابر خورندگی را داشته باشد. یا اگر محصول دارای غلظت پایین باشد ، باید از واشر سیلهایی استفاده شود که پس از سیل شدن به مرور زمان، تحت تاثیر غلظت محصول هیچ درزی در اتصال آن با دهانه ایجاد نشود .
واشر سیل مناسب برای محصولاتی که دارای قدرت خورندگی هستند
برخی از محصولات به دلیل داشتن خاصیت اسیدی دارای قدرت خورندگی هستند. برای مثال سرکه و محصولاتی که در آنها از سرکه استفاده شده است ویا برخی از مواد شیمیایی اسیدی ، از جمله مواردی هستند که به مرور زمان میتوانند باعث خورندگی فویل و از بین رفتن آن شوند. بنابراین برای پلمپ محصولاتی از این قبیل باید از واشرسیلهایی استفاده کرد که ضخامت آنها در حدی باشد که در برابر خورندگی حاصل از محصولات اسیدی مقاوم باشد. واشر سیلهای چهارلایه به دلیل ضخامت و مقاومت بالا بهترین گزینه برای این محصولات هستند. همچنین مقوا سیل و فوم سیل با لایه های ضخیم نیز برای پلمپ کردن این نوع محصولات به کار میروند .
ه-فشار حاصل از کف درب به دهانه : اگر درب ظرف پس از بسته شدن ، فشار کافی روی دهانه ایجاد کند یا به عبارت دیگر کف درب وقتی بسته میشود کاملا روی دهانه مماس شود میتوان بسته به جنس ظرف از انواع واشر سیل اعم از فویل القایی، چهارلایه، مقوا سیل و فوم سیل استفاده کرد . در غیر اینصورت اگر بعد از بسته شدر درب بین کف آن و دهانه فاصله ای باشد برای جبران آن فصله و ایجاد کردن فشار باید از مقوا سیلها یا فوم سیلها استفاده کرد.
3-نحوه جایگذاری واشر سیل درون درب
برای ظروفی که دارای درب پیچی و فشاری هستند واشر سیل القایی یا همان درپوش آلومینیومی میبایست درون درب قرار بگیرید.در این قسمت از مقاله به نحوه جایگذاری انواع واشر سیل ها درون درب میپردازیم
الف- مقوا سیل : همانطور که مشاهده میکنید در مقوا سیل آلومینیوم لمینیت شده به همراه ماده ای چسب مانند به مقوا چسبیده شده است. سطح مقوا وآلومینیوم کاملاقابل تشخیص است . این واشر سیلها طوری جایگذاری میشوند که مقوا باکف درب مماس شود و پس از جایگذاری قسمت آلومینیوم دار رویت شود. در نهایت با بسته شدن درب روی ظرف، قسمت آلومینیوم دار روی دهانه ظرف قرار میگیرد.
ب- فوم سیل : مانطور که مشاهده میکنید در فوم سیل آلومینیوم لمینیت شده به همراه چسب به فوم چسبیده شده است. سطح مقوا وآلومینیوم کاملاقابل تشخیص است . این واشر سیلها طوری جایگذاری میشوند که فوم به کف درب مماس شود و پس از جایگذاری قسمت آلومینیوم دار رویت شود. در نهایت با بسته شدن درب روی ظرف، قسمت آلومینیوم دار روی دهانه ظرف قرار میگیرد.
ج- فویل القایی : فویل القایی شامل لمینیت یک لایه آلومینیوم ویک فیلم پلیمری با یکدیگر میباشند. شاید سوالی پیش بیاید که فیلم چیست . به لایه های نازک پلاستیک های مختلف که معمولا شبیه نایون و سلفون هستند فیلم پلیمری گفته میشود. آلومینیوم به شکل طبیعی دارای دو سطح نقره ای رنگ و براق میباشد. هنگامی که فیلمهای پلیمیری روی آلومینیوم لمینیت میشوند، آن سطح از آلومینیوم که لمینیت شده به رنگ مات تغییر پیدا میکند که کاملا از سطح براق قابل مقایسه و تشخیص است. فویل القایی باید طوری جایگذاری شود که سطح براق مماس به کف درب شود و سطح مات قابل رویت باشد. در نهایت با بسته شدن درب روی ظرف، قسمت مات یه لمینیت شده روی دهانه ظرف قرار میگیرد.
ج- واشر سیل چهارلایه : واشرسیلهای چهارلایه از دارای دو سطح آلومینیوم دار و پی وی سی دار هستند که به خوبی از یکدیگر قابل تشخیص هستند. در این واشرها اکثرا یک سطح سفید رنگ و سطح دیگر که دارای آلومینیوم است نقره ای رنگ میباشد. جایگذاری باید طوری صورت گیرد که قسمت سفید رنگ یا پی وی سی دار مماس به کف دار شود و قسمت آلومینیوم دار یا نقره ای رنگ رویت شود . در نهایت با بسته شدن درب روی ظرف، قسمت نقره ای رنگ یا آومینیوم دار روی دهانه ظرف قرار میگیرد.